PATRIMONI IMMATERIAL, UNA EXPOSICIÓ QUE ENS APROPA A LES FESTES I COSTUMS TRADICIONALS

El nostre país és terra de festes i de festers. Algunes festes i tradicions, com la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, els Castells, la Muixeranga d’Algemesí i el Flamenc, ja són patrimoni de tota la humanitat. Però hi ha aspectes d’aquest patrimoni intangible que mereixen una mirada íntima, una perspectiva interna per entendre’n millor la dinàmica.

Imatge

El Museu Etnològic de Barcelona ha documentat les festes i la gent que les fa en directe, i ho ha fet captant les imatges dels processos de treball i de creació col·lectiva en un espai i durant un temps tan extraordinaris com efímers. Aquesta pràctica transcendeix les disciplines i s’aplica de forma eficaç i propera a la societat més immediata, perquè implica de forma activa els protagonistes de la cultura, transforma de forma petita i concreta realitats dinàmiques i ben carregades de símbols, potencia valors a l’escala més propera, menuda, modesta, humana.

La Convenció de la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial considera “la importància que té el patrimoni cultural immaterial, gresol de diversitat cultural i garantia del desenvolupament sostenible”. Aquesta exposició proposa un itinerari conceptual de la mà de la gent que fa les festes, els altres patrimonis.

L’exposició ha estat produïda pel Museu Etnològic de Barcelona, amb la col·laboració del Museu Valencià d’Etnologia, el Museu de la Festa d’Elx, el Consell Insular de Mallorca, l’Associació Albopàs de Mallorca, el Patronat de la Patum de Berga i la Nova Muixeranga d’Algemesí.

A Alcoi, l’exposició ha estat organitzada per l’Arxiu Municipal, amb la col·laboració del Grup de Danses Carrascal, que ha cedit tota la indumentària dels personatges del Betlem del Tirisiti que desfilen al Ban Reial, així com una curiosa reproducció en miniatura del Ban Reial amb figuretes de goma eva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s