ARRANCA LA FESTA DEL LLIBRE A MURO

Imatge

La història comença a Sumer és un meravellós llibre en el qual el seu autor ens remet a aquesta civilització on s’emmarca el naixement de l’escriptura. Amb taulellets de fang els sumeris deixaren l’empremta de la seua cultura, de la seua economia, de com fer les coses perquè el seu poble avançara en el temps amb el bagatge de totes les coses apreses al llarg de generacions. L’escriptura és la memòria d’un poble, la suma del que ha aprés i la germinació del seu futur. És ben cert que la història de l’home sorgeix i es desenvolupa gràcies a l’escriptura. Aquesta és la primera revolució que té lloc en la humanitat, l’escriptura. Sense ella no existeix la història de l’home, ni la seua capacitat social o el discórrer de la seua economia. Sí, sí… l’economia.
Però hi ha una segona revolució que té lloc al segle XV, el tipus mòbil base per a la impremta de Gutenberg, que possibilitarà la multiplicació de l’edició de llibres, la rapidesa i l’abaratiment de la confecció material d’un llibre. Així, gràcies a la impremta i als seus metafòrics “cossos mòbils”, les lletres foren com papallones de primavera volant sobre una Europa que havia mantingut a l’ombra dels scriptorums la il•luminació dels textos religiosos. Amb la impremta es difondran les idees i els estudis més rellevants de les universitats de les diverses regions de l’Europa del moment. Aquesta va ser la gran revolució de l’edat moderna. A l’inventat cos d’impremta, la lletra, dediquem aquesta Festa del Llibre, ja que no hi ha llibre, sinó hi ha lletra.
Fins al segle XX no trobarem un altre invent tan valuós per al futur de la humanitat: Internet. Ja hem parlat nombroses vegades del que suposa per a la humanitat la rapidesa que es dóna en la comunicació i difusió per al pensament de l’ésser humà, de les portes que ha obert, també del perill que té la immediatesa de la comunicació i la mancança, potser, de la reflexió. Però la base continua sent la mateixa… El cos del tipus està format ja no per tinta, sinó per píxels, però la base… la lletra.
El temps d’aquest segle XXI ens obri una finestra cada vegada més airejada i assolellada per a tothom… El llibre electrònic. Sovint ens trobem amb el dilema, dia rere dia, llibre convencional o llibre electrònic? Que elegisca el mateix lector el que més li agrade i amb el que més còmode se senta per a llegir, però que llija perquè tots dos ens remeten a una sola forma, és a dir, els sentiments que l’autor expressa en el llibre i als quals donen forma les lletres, les lletres amb què celebrem, sota el títol de Cos d’impremta, la XIX edició de la Festa del Llibre de Muro. Com sempre i per sempre, un homenatge a la lletra que dibuixa els sentiments de l’autor.

Conferències:
Dilluns 2 de juny:
Santiago Posteguillo: “Los secretos de Trajano”.
Dimarts 3 de juny:
Josep Franco: “Missatge en una botella
Dimecres 4 de juny:
M. Ángeles González Sinde: “¿Para qué sirve la cultura?
Dijous 5 de juny:
Carmen Amoraga: “La vida era eso
Divendres 6 de juny:
Cesk Freixas i Xavi Sarrià: “En clan de lletres”.

Imatge  Imatge  Imatge  Imatge  Imatge

Intervencions dels centres escolars:
CEIP Bracal: “Cossiols i Flors Literaries”. Del 30 de maig al 6 de juny. Cossiols literaris al Matzem. Divendres 6 de juny Flors Literàries al Mercat.
CEIP Montcabrer: “Contes al carrer”. Del 3 al 6 de juny. Contes al carrer per diversos llocs de Muro.

Acte de cloenda de la Festa del Llibre:
Divendres 7 de juny a la Plaça del Matzem.
17’30 h.: Mostra de les llibreries Sanchis, Carmina i Papiro.
18 h.: Entrega de guardons de la XIX Edició del Premi de Literatura Infantil i Juvenil.
18’30 h.: Berenar.
19 h.: Contacontes amb Dani Miquel.
Exposició:
“La veu dels objectes”, a càrrec de Josep Sou. Des del divendres 30 de maig fins al 30 de juny (dimecres, divendres i dissabte de 16 a 21 h.).

ImatgeImatge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s