“LAS FIESTAS DE MOROS Y CRISTIANOS” DE JOSÉ FERNANDO DOMENE VERDÚ

La Universitat d’Alacant acaba de publicar el llibre Las fiestas de moros y cristianos, l’autor del qual és el dr. José Fernando Domene Verdú. El pròleg ha estat escrit pel dr. Gabino Ponce Herrero, catedràtic de la Universitat d’Alacant i vicepresident de la UNDEF. Es tracta de l’estudi més complet i sistemàtic d’aquest fenomen festiu, cultural, econòmic i social.

Les festes de moros i cristians són molt antigues i complexes. Van començar a realitzar-se a l’Edat Mitjana en ciutats grans, des d’on es van estendre a altres més menudes al llarg de l’Edat Moderna, incorporant-se a les festes patronals que ja hi existien i en les que també participaven les milícies. La seua llarga evolució històrica ha originat les festes que se celebren actualment a la península Ibèrica, Llatinoamèrica, Filipines i alguns altres països mediterranis. No obstant això, al nord de la província d’Alacant va ser on van tindre un major desenvolupament des del segle XIX, originant-se l’anomenat “model valencià”, que s’hi ha estés a molts altres municipis.

Al present treball, l’autor analitza aquest tipus de festes basant-se principalment en la seua història, de manera que aquesta història és la que explica la seua essència i totes les seues característiques actuals. A banda d’aquest repàs històric minuciós i detallat que permet vore el seu origen i evolució dels últims mil anys, l’autor estableix una classificació de les festes amb les seues principals variants i l’antiguitat de les mateixes.

07-Las fiestas de Moros y Cristianos

Deixa un comentari