EXPOSICIÓ SOBRE L’ARQUITECTE VICENT PASCUAL (1865-1941) I GUIA DIDÀCTICA

L’any passat s’acomplien 150 anys del naixement de l’arquitecte Vicent Pascual Pastor (Alcoi, 1865–1941). Amb aquest motiu el CAEHA organitzà al mes de maig un cicle de conferències a càrrec de diversos especialistes, material que aprofitava per a dissenyar l’exposició i la guia didàctica que clouen l’Any Vicent Pascual.

Aquest dimecres 27 de gener, a les 20 h, s’inaugura l’exposició “Vicent Pascual, arquitecte”, la qual ha estat elaborada per Crispina Ruiz, historiadora de l’Art, i Juan José Moya, arquitecte superior, ambdós especialistes en el Modernisme a Alcoi.

També tindrà lloc la presentació de la Guia didàctica sobre Vicent Pascual, elaborada pels professors Lluís Vidal i Elisa Beneyto, amb la finalitat d’apropar la figura de l’arquitecte Pascual i la seua època a l’alumnat de primària i secundària.

09-CARTELL

Fill d’uns masovers alcoians, Vicent Pascual es va formar a l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i a partir de 1891 treballà com Arquitecte Municipal d’Alcoi amb alternança amb Timoteu Briet. Va compaginar eixe càrrec amb la docència a l’Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi a partir de 1893, de la qual seria director el 1903, i amb el seu treball com a arquitecte per a obres de particulars i altres institucions. Entre 1909 i 1913 va ser alcalde d’Alcoi. Dins la vida social i industrial de la ciutat, va formar part del Consell d’Administració del Monte de Piedad i va ser president del Círculo Industrial.

Per la seua llarga vida professional, se’l considera un dels exemples modèlics de l’evolució de l’Arquitectura europea a cavall dels segles XIX i XX, des dels corrents historicistes de finals del segle XIX fins arribar al racionalisme contemporani. L’estil de Pascual variarà des del medievalisme dels seus inicis passant pel Modernisme, en el seu vessant Nouveau, fins a la mescla neobarroca derivada de l’arquitectura de les exposicions universals de 1919 i 1929 i desembocar en el racionalisme.

Però serà en els habitatges burgesos on Pascual concentre la utilització del llenguatge modernista. La majoria d’estes edificacions es troben a la primera zona d’expansió que fixava el pla d’Eixample d’Alcoi de 1878.

Tot i que els projectes més coneguts foren realitzats per Vicent Pascual a Alcoi, les seues obres poden trobar-se a diferents localitats de l’Estat. Entre aquelles obres més conegudes hi trobem, per ordre cronològic: la Gruta del Círculo Industrial (1896); la reforma i tancat del Parc de la Glorieta (1899); el grup de Cases Obreres al Passeig Ovidi Montllor-Viaducte (1902); l’acvtual Conservatori de Música i Dansa (antiga “Casa d’Escaló”, 1906-1908); la “Casa del Pavo” (1908-1909); l’actual CADA (antiga seu del Monte de Piedad (1908-1910); l’actual campus de la Politècnica d’Alcoi (antigues fàbriques de Carbonell i Ferràndiz,  1909-1922); l’actual Residència El Teix (antic xalet de Carlos Pérez Barceló, Av. Alameda, 56, any 1912); l’església parroquial de Sant Roc (1914); l’antic Parc de Bombers (c/ Gonçal Barrachina, any 1915) etc.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s