L’ARXIU MUNICIPAL D’ALCOI EXPOSA L’ACTA NOTARIAL DE L’APARICIÓ DE SANT JORDI

A finals del segle XVIII el notari alcoià Cristófol Mataix va redactar una acta notarial en què donava fe d’haver vist i llegit el document redactat per l’escrivà Bernat Carreres relatant la batalla contra al-Azraq i l’aparició de Sant Jordi.

Aquesta acta en què el notari Mataix dóna fe de la batalla de 1276 es conserva en un volum anomenat “Yndice de los Acuerdos de la Villa de Alcoy”, que pertany a l’Arxiu Municipal d’Alcoi, un índex dels acords del govern municipal de 1708 a 1754, al qual s’afegiren progressivament diferents anotacions, actes i inventaris. Entre aquests documents hi destaquem el que figura en les pàgines 356 i 357, titulat “Sn. Jorge Mártir, Patrón de la Villa de Alcoy”, en el qual relata la batalla produïda a les portes de la vila d’Alcoi:

“Al amanecer del día 23 de abril, tiempo en que estava la mayor parte de sus vecinos oyendo misa en la primitiva yglesía parroquial, que celebrava el venerable mosén Ramón Torregrosa, dieron los moros asalto general a la Villa… capitaneando [dicho Torregrosa] a sus feligreses, acudieron á la Puerta de Luna… y defendieron á la Villa con el mayor esfuerzo. A este tiempo apareció sobre las Almenas de los Muros… Sn. Jorge Mártir sobre un cavallo blanco, circuido de ángeles que cantavan la vitoria e hizo tal destroso de los moros… [que] entre ellos murió Alazarach. Al concluir la batalla, se encaminaron con la misma uniformidad al campo de la primera victoria, en público consistorio votaron por Patrón primario de la Villa al Glorioso Sn. Jorge Mártir, guardándole su fiesta de precepto, y ofreciendo dedicarle un Templo… celebrándole fiesta y aniversario anual, como siempre se ha celebrado. Y en muchos siglos con bullicio y aplauso militar representativo de dichas Victorias, que al presente se celebra de algunos años á esta parte con la mayor decencia”.

Diversos medievalistes actuals consideren que l’acta original de Sant Jordi mai no va existir i que el notari Carreres en realitat va ser un notari posterior als fets. No obstant això, el document redactat per Mataix sí dóna constància d’una època en què la preocupació per la Història i per la transmissió documental ens ha deixat un volum tan excepcional com el que tenim entre les mans.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s