RECOMANACIONS DE LA BIBLIO PER A AQUEST ESTIU

És temps de calor, molta calor, i res millor que gaudir de la platja, la muntanya o la piscina per a refrescar-se. Però, no oblides incloure a la bossa un bon llibre per a endinsar-te en mons màgics i històries tendres, per a clavar-te a la pell d’un inspector de policia o d’un assassí, o per a viatjar a països llunyans i exòtics.

Però, quin llibre triar? A la Biblio hem fet una selecció de novel·les per a ajudar-te a decidir i que pots trobar a les nostres biblioteques.

FICCIÓ.

13-Recomanacions literàries_11.- Patria, de Fernando Aramburu.

La història de dues famílies amigues que viuen al país Basc. El fill d’una d’elles decideix ingressar a ETA; el pare de l’altra és assassinat per aquesta organització. Un llibre que ens parla de la impossibilitat d’oblidar i de la necessitat de perdó a una comunitat trencada pel fanatisme polític.

2.- Manual para mujeres de la limpieza, de Lucia Berlin.

Un llibre amb 43 relats basats en la vida de l’autora, una dona casada tres vegades, alcohòlica i que va treballar en tot tipus d’ofici (dona de la neteja, infermera, recepcionista, telefonista, professora…) per a poder mantenir els seus quatre fills. Al llarg d’aquestes històries Berlín presenta personatges maltractats per la vida, però que s’enfronten als problemes amb gran audàcia.

3.- Si ha nevat, de Paco Esteve i Beneito.

De la mà de Joan el Coces, un home que va viure a l’últim terç del segle XIX, el lector farà un recorregut per diversos episodis de la història més recent i descobrirà alguns dels secrets que encara s’amaguen en el més profund de les caves de gel de la serra de Mariola. Una novel·la capaç de combinar elements històrics, periodístics i poètics en una història apassionant i commovedora.

4.- Quan anàvem a l’estraperlo, de Víctor Labrado.

Dalt d’una bicicleta, a trenc d’alba i escapant sempre de la guàrdia civil, el jove protagonista de la novel·la recorre pobles i ciutats de València i Alacant carregat d’arròs, oli o sardines. En una època de racionament dels aliments bàsics i de restriccions de tota mena, anar a l’estraperlo era una de les poques sortides dignes.

5.- Mujeres que compran flores, de Vanessa Montfort.

Després de perdre el seu marit, Marina comença a treballar a una floristeria de barri. Allí coneixerà altres dones molt diferents entre si, però que, com ella, es troben en un punt vital de la seua vida. De la relació entre elles sorgirà una forta amistat de la qual dependrà el nou rumb que prendran les seues vides.

6.- Un lugar a donde ir, de María Oruña.

En un xicotet poble de la costa càntabra apareix el cadàver d’una dona vestida amb roba d’època medieval, però el més extraordinari és l’objecte que porta a les mans i el resultat de l’autòpsia. Quan fins i tot els més escèptics es plantegen la possibilitat d’un viatge en el temps, comencen a ocórrer més assassinats al poble.

7.- El monarca de las sombras, de Javier Cercas.

Quan esclata la Guerra Civil, el jove Manuel Mena s’incorpora a l’exèrcit de Franco; dos anys després mor a la batalla de l’Ebre i es converteix en l’heroi de la família. Cercas escriu una novel·la antibel·licista, absorbent, plena d’acció, d’humor i d’emoció que es basa en la història d’un avantpassat seu.

8.- Media vida, de Care Santos.

A través de la vida de cinc amigues al llarg de trenta anys, l’autora retrata una generació de dones que van haver de construir els seus destins en un moment en el qual la hipocresia d’aquells qui volien mantenir les formes a qualsevol preu es va enfrontar a noves mirades sobre l’amistat, l’amor i la llibertat.

9.- Todo esto te daré, de Dolores Redondo.

Quan Álvaro pateix un accident de cotxe que acaba amb la seua vida, el seu marit Manuel es trasllada a Galícia per a reconéixer el cadàver. Allí coneix la poderosa família d’Álvaro, qui el rebutja per homosexual, al Guàrdia Civil Nogueira, qui el guiarà en la recerca de la veritat i a Lucas, un rector amic de la infància de la seua parella.

10.- Un sepulcre de lletres minúscules, de Silvestre Vilaplana.

Vuit persones desesperades es troben en una casa. Tots han acceptat un tracte amb un misteriós personatge quan les circumstàncies han estat tan extremes que no han trobat cap altra eixida. Enmig d’un ambient claustrofòbic i inquietant, totalment incomunicats de la resta del món, aniran revelant les circumstàncies que els han dut a aquesta casa i els termes d’un pacte en què la mort és l’objectiu final. Tots han assumit les normes. Però… i si de sobte les regles del joc canviaren?

NO FICCIÓ.

1.- Educar en el asombro, de Catherine L’Ecuyer.

L’autora replanteja l’aprenentatge com un viatge que neix des de l’interior de la persona, una aventura meravellosa facilitada per una consideració profunda del que reclama la natura del xiquet, com el respecte per la seua innocència, els seus ritmes, el seu sentit del misteri i la seua sed de bellesa.

2.- La aventura de pensar, de Fernando Savater.

L’autor ens parla amb un llenguatge amé i accessible de la història de la filosofia a través dels retrats d’una sèrie de filòsofs que han marcat l’evolució del pensament occidental, des de Plató fins a Niestche, passant per Rousseau o Hegel.

3.- Menores en la red. Manual de seguridad para padres y educadores, de Juan Antonio Romero.

Guia completa i estructurada sobre ciberseguretat per a la família, amb un llenguatge clar i a l’abast de tots. De forma breu, senzilla i directa aborda els principals perills els nostres fills troben a Internet, ordinadors, videojocs, telèfons mòbils, etc.

4.- Abuelo, ¿cómo habéis consentido esto?, de Joaquín Estefanía.

A partir d’un diàleg senzill entre un net i el seu avi, l’autor es planteja una sèrie de preguntes sobre la crisi econòmica actual: Què és la crisi econòmica? Què l’ha provocada? Qui són els responsables?

5.- La España vacía, de Sergio del Molino.

Un viatge històric, biogràfic i sentimental pels pobles d’Espanya que entre les dècades de 1950 i 1970 van patir l’èxode rural, així com la visió que ens ha donat el cinema, la literatura i la història d’aquest fenomen.

INFANTIL/JUVENIL

13-Recomanacions literàries_16

1.- El triangle rosa, de Silvestre Vilaplana.

Dani menteix molt bé, però ho fa per pura supervivència. Perquè no es comprén a ell mateix ni s’accepta com és, perquè té por de l’entorn que l’envolta, perquè poden més els prejudicis que els sentiments. Fins que un dia per fi s’enfronta a una veritat que li fa mal, però que l’alliberarà. Sense dramatismes i amb bona cosa d’humor, assistim al descobriment de l’opció sexual d’un adolescent.

2.- Magnum Chase y los dioses de Asgard, de Rick Riordan.

El protagonista sempre ha sigut un xiquet solitari i problemàtic que viu als carrers de Boston des de la misteriosa mort de sa mare. Un dia és localitzat pel seu tio, qui li revelarà un secret impossible: els mites vikings són reals i ell és el fill d’un deu nòrdic.

3.- Choque de titanes, de ByViruzz.

Raligg Naggigg és un xiquet molt especial, solitari i tímid que viu a la Vall dels Gegants, una regió sotmesa a una perversa bruixa. La seua amistat amb un centaure i un mag canviarà la seua avorrida vida embarcant-lo en un arriscat viatge per a derrotar al mal.

4.- El tresor de Benimassot, de Paco Pascual Soler.

Un matí del segle XIX, a Benimassot, durant la missa diària de la primera hora, uns bandolers entraren a l’església del poble i cridaren tots els parroquians i, en acabant, anaren a casa de cadascun d’ells i els robaren. Els roders amagaren el botí, però quan tornaren tot havia desaparegut. Ara, generacions després, Ximet i la seua colla d’amics es veuran enmig d’aquesta aventura.

5.- Primeres rondalles, de Jordi Raül Verdú.

Primeres rondalles és una col·lecció on l’alcoià Jordi Raül Verdú adapta les rondalles tradicionals d’Enric Valor. Està dirigida als més menuts, i alguns dels títols que podem trobar són El gegant del Romaní, La mare dels peixos, Joan-Ratot, La rabosa i el corb o El llenyater de Fortaleny.

6.- Llampuga, llampega, de Miquel Puig.

Dolça es troba davant d’un entrebanc, la separació dels pares li provoca un munt d’incerteses. Encara com la seua padrina sempre està disposada a ajudar-la i, per mitjà de la música, la màgia i l’esport descobrirà que pot ser feliç i continuar creixent.

7.- Cepillo, de Pere Calders.

Sala és un xiquet que vaga per la casa sense saber com substituir Turco, el gos de la família, qui ara és cuidat per la filla del jardiner: ho proba amb tot, fins i tot amb el canari. Finalment troba un vell raspall i immediatament es convertirà en el seu millor amic.

8.- Trío Beta, de Roberto Pavanello.

Bea, Bianca i Becky, les tres germanes de Bat Pat, viuen a la mansió d’una duquesa. Bea és la més major i la més deportista, Becky és la més presumida i Bianca la menuda i la més dolça. Acompanya-les en les seues trepidants aventures!

9.- Juega y aprende con Mickey, de Disney.

Col·lecció de 31 llibres i 31 DVDs amb la sèrie animada La casa de Mickey Mouse. La col·lecció està dividida en huit àrees de coneixement: les formes, els colors, els sentits, els oposats, les lletres, els números, les estacions de l’any i els animals. Perquè els més menuts aprenguen i estimulen la seua imaginació.

10.- La bruixa Baliga Balaga, de José Carlos Andrés i Cristina Quiles.

La bruixa Baliga-Balaga havia estudiat i tenia el títol de “bruixeria, pocions i brous de peix” Era la més bona a l’hora de crear malsons d’aquells que repeteixen i repeteixen i mocs estiuencs d’aquells que no et permeten anar a la piscina. Era una bruixa tan preparada que podia pronunciar tres conjurs al mateix temps que feia malifetes. Ella podia fer-ho tot!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s